2014. december 16., kedd

Lehetséges az ingyen energia? Fűtés olcsón, sörkollektorral.

Nincsenek megjegyzések :

Lehetséges az ingyen energia? Fűtés olcsón, sörkollektorral.


Létezik ingyen energia? Bizony létezik, ha nem is teljesen ingyen, de nagyon minimális energia befektetés mellett, többszörös energia hasznosulást érhetünk el. Milyen eszközzel? Sörkollektorral! Mielőtt belemennék a témába, kicsit nézzünk körül, hogy mire is jó a napenergia.
A Nap energiáját már ősidők óta hasznosítja az ember. A Nap (többek között) két energiaforrást biztosít, az egyik a fény a másik a hő.

A napenergia hasznosításának három módja ismeretes:
  1. Passzív napenergia hasznosítás, amikor a házunkat úgy tájoljuk, hogy a nap sugarai azt megfelelően felmelegítsék, ezáltal hőenergiát spórolunk meg.
  2. Aktív napenergia hasznosítás, itt már a napkollektoroké lesz a főszerep. Ezen belül is a hőtermelést két részre osztanám, a lakás levegőjének a fűtése (sörkollektorral), illetve a használati meleg víz előállítása (vákuumcsöves kollektorral, vagy KPE csöves kollektorral).
  3. A harmadik lehetőség a fotovoltaikus (PV), azaz napelem. Itt nem hőenergiát, hanem elektromos energiát nyerünk.

Mi a napkollektor, hogyan működik?



A napkollektor egy olyan berendezés, mely a nap energiáját közvetlenül használja fel, vagy a házunk levegőjének a fűtésére, vagy használati meleg víz előállítására. Két közvetítő közeg áll a rendelkezésünkre, az egyik a levegő a másik pedig, valamilyen folyadék (többnyire víz). Ebből kifolyólag az egyik lég kollektor (a sörkollektor is lég kollektor) a másik, pedig használati meleg víz előállítására alkalmas vákuumcsöves kollektor.
Vakuumcsöves kollektor.

Mi a sörkollektor?

A sörkollektor egy olyan lég kollektor, amelynek az abszorber felülete (ami elnyeli a nap hőjét) az sörös dobozokból tevődik össze. Ergo otthon is elkészíthető, így minimalizálva az anyagi befektetést.

Hogyan működik a sörkollektor?

A sörkollektor a ház levegőjét melegíti fel egy ventilátor és a napenergia segítségével. A kollektoron a levegő (többnyire) lentről felfelé cirkulál, és a kollektorban keletkezett hőt a szobába juttatja.

Mennyi energia befektetést igényel egy sörkollektor?

A hasznosulásához képest igen elenyésző! Példának okáért egy 2nm-es kollektor közel 1-1,5 kW hőenergiát állít elő, azaz 1500 watt energiát, míg a befektetett elektromos energia, ami működteti a ventilátort az maximum 80-100 watt. Természetesen napelemes rendszerrel nullára kihozható a fogyasztása, így akár teljesen ingyen juthatunk energiához. A passzív sörkollektorok a kéményhatást kihasználva szintén zéró, azaz nulla energia befektetést igényelnek!

Hogyan épül fel a sörkollektor?

A sörös dobozokból csövet készítünk. Erre két módszer létezik.
  1. Ragasztós módszer. A sörös doboz tetejének és aljának a belső részét kivágjuk,egymáshoz illesztjük és az előzőleg hőálló sziloplasztal bekent végeket összeragasztjuk. Így képezünk csöveket, a száradás folyamatában a csöveket sablonban rögzíteni kell.
  2. Az egyszerűbb és hatékonyabb módszer, az összetolós csőképzés.  Ezért a sörös doboz tetejének a belsejét és a sörös doboz alját levágjuk. Majd a dobozokat egy határozott mozdulattal összeillesztjük. Itt nem szükséges sem ragasztás, sem pedig sablonba rögzítés. A csövek könnyen formálhatóak, illetve hő hatására könnyebben tudnak diletálni. 



Ha elkészültek a sörcsövek, következhet az Osztó és Gyűjtő kialakítása, az egyszerűség kedvéért OGy az elnevezése. Feladata: a levegő innen indul és ide érkezik. Ezért a formája és kialakítása hasonló egymásnak tükörképe. Anyagát tekintve lehet alumínium, vagy fa. A sörcsövek ebbe fognak helyet foglalni.
Ha a sörcsöveket beragasztottuk az OGy-be, már készen is áll a kollektorunk abszorber, fényenergia összegyűjtő felülete!

Nem maradt más hátra, mint ezt az egészet lefesteni, matt feketére. Ha ezzel is végeztünk, el kell készítenünk a kollektorunk burkolatát.
Ezt úgy kell elképzelni, mintha az abszorberünk egy jó meleg hőszigetelt dobozban lenne, valamilyen fényáteresztő fedéssel lezárva. Szóval a kollektornak készíteni kell egy dobozt. Erre a legalkalmasabb és legolcsóbb megoldás egy fa doboz, melyet hőszigetelünk. A hőszigetelésre alkalmasabb a táblás ásványi (kőzet) gyapot, mert az jobban tartja a formáját. Majd ezt is egy hő tükör réteggel bevonjuk.  Ha készen áll a dobozunk, belehelyezhetjük az abszorberünket, melybe egy hőfokkapcsolót is elhelyezünk. Majd az egészet síküveggel, plexivel vagy PC azaz polikarbonát lemezzel borítjuk.
A házunk falán két lyukat metszünk és a kollektort a ház falára helyezzük. (Az őszi, téli és tavaszi időszakokban a nap járásából adódóan a függőleges elhelyezés ideálisabb, mert így a nap sugarai közel merőlegesen érik a sörkollektorunkat!) A kollektorunk ekkor már üzemkész, csak egy keringető ventilátor elhelyezése marad hátra. Erre a legalkalmasabb az autók lég keringető ventilátora, melynek az energia biztosítását egy számítógép tápegysége végzi. Az elektronika sem egy ördöngösség! A ventilátort és a hőfokkapcsolót (ami többnyire bojler vagy kazán hőfokkapcsoló) összekötjük. Az áram a kapcsolón keresztül jut a ventilátorhoz. A megadott hőmérséklet esetén bekapcsolja a kollektort. Az ideális hőmérséklet beállítás 35 foknál jelentkezik.

Ez az én saját kollektoromról, ejtenék róla néhány szót.

Nézzük a paramétereket:
Szélesség x Magasság:           2,5m x 3 m (az abszorber felülete több, mint 7 nm)
Sörcsövek:                              32 db (egy cső 18 doboz magas)
Sörös doboz szám:                 576 db
Ki-be ömlő:                            160 mm
Venti:                                     Ford venti+Pc táp+ bojler kapcsoló
Fedés:                                     10 tábla síküveg

A koliról nem írok, csak azokról, amiben változtatásokat eszközöltünk!
--> A kolinak nincs hátoldala, csak egy bazi vastag szigetelés egy pánttal leszorítva és mivel a ház falán helyezkedik el, és a ház is szigetelt, ezért fontosságát nem láttuk, hogy hátlapja legyen. Ergo kaptunk egy dupla szigetelt réteget és súlyban pedig jelentős a hátlap megspórolása!
--> Van a tetején két „kidörrentő kémény” 2db 50mm-es cső, mely nyáron ki van nyitva és kéményhatás szerűen szellőzteti önmagát. Tehát ennek nyáron vesszük hasznát. Nyáron hőtükör táblákat helyeztünk fel, kinyitottuk a tetejét és csak egyszer kapcsolt be a venti, mikor árnyékban is lehetett tojást sütni a betonon! :-)
-  --> A venti rá van építve az oldalára, tetején szervizajtó.

Egy következő cikket képezi a passzív kollektoros télikertünk, melynek az energia befektetése nulla a kinyert hőenergia közel 40-50 kW között lehet.

Tehát, ha feltenném a kérdést, hogy létezik –e ingyen energia?

Azt válaszolnám, hogy Igen! És ráadásul otthoni körülmények között (hulladékokból) és filléres áron elérhető. Ha valaki szentel egy kis energiát a berendezésre olcsón és nagyon hosszú ideig spórolhat gazdájának. A fűtés rásegítés ezen módja, elég komoly teret kezd hódítani, mivel sokan rájöttek, hogy a fosszilis energiahordozók kezdenek kimerülni, az áruk egyre csak emelkedik, de a Nap az rendületlenül és ingyen süt. Ha képesek vagyunk ezt az energiát befogni és hasznosítani, nagyon komoly pénzösszegeket leszünk képesek ezáltal megspórolni. A mai fizetések és munkanélküliség mellett, pedig nem elenyésző, ha több tízezer forintot képesek vagyunk így a pénztárcánkba megtartani.

Ha Önnek (Neked) is van hasonló berendezésed, amivel spórolni lehet, szívesen várom a leírását, képekkel és én azt közzéteszem az oldalon. E-mail címem: papirbrikettblogspot@gmail.com Dugjuk össze a fejünket, tegyünk fel kérdéseket, hozzunk létre, egy olyan szerkezetet, ami mindenkinek a hasznára válik. Ezeket az információkat mindig szabadon terjesztem, és szívesen segítek Mindenkinek, mert anno nekem is sokat segítettek, hogy nekem is legyen egy ilyen szerkezetem! Ha valakinek kérdése lenne és szeretné, hogy azt is feltegyem az oldalra, szívesen állok rendelkezésükre. Teremtsünk egy tisztább és egészségesebb jövőt gyermekeinknek. „A Nap süssön Mindenkire!”



Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése