2014. december 23., kedd

Hogyan készítsünk napelemet házilag?

Nincsenek megjegyzések :

Hogyan készítsünk napelemet házilag?


Biztos sok helyen olvasta már ezt a kérdést! És sokan össze is tévesztik a napelemet a napkollektorral. (A hogyan készítsünk napkollektort házilag? - cikket itt találja: http://papirbrikett.blogspot.hu/2014/12/lehetseges-az-ingyen-energia-futes.html ) Szóval a napelem elektromos áramot termel, míg a napkollektor meleg levegőt, vagy használati meleg vizet állít elő, így ezt többek között fűtésre használjuk elsődlegesen.

De mi most arra vagyunk kíváncsiak, hogy hogyan készítsünk napelemet házilag? Hogyan nyerhetünk ingyen energiát? Hogyan legyünk függetlenek az energiaszolgáltatóktól? Mielőtt megválaszolnám a kérdést, nézzük meg, hogy hogyan is működik ez a rendszer.

Hogyan működik a napelem?


A fotovillamos, vagy napelem működése igen érdekes. Az elektromágneses sugárzást (fotonbefogadást) közvetlenül villamos energiává alakítja. Amikor a napelem elnyeli a sugárzást (ez esetben a napfényt), akkor mozgásképes töltött részecskék jönnek létre. Ezek mozgásának eredményeképpen elektromos energia szabadul fel. Nem kizárólagosan napfény hatására, hanem bármilyen fény hatására lezajlik ez az elektromos energiatermelés. De mivel esetünkben a napfény van ingyen, ezért azt használjuk.

Hogyan készül a napelem a gyárakban?Mennyi ideig működőképes egy napelem?


A napelemek élettartama 20 és 40 év közé tehető, alapanyag és gyártástechnológia alapján. Az időjárás kevésbé befolyásoló tényező, inkább a felhasznált anyagok minősége a mérvadó.

Milyen fajtái léteznek a napelemeknek?


A teljesség igénye nélkül bemutatnék néhányat, elsősorban hatásfokuk alapján:

  • Egykristályos (Si) szilícium napelemek: ezekre magas érték, de magas teljesítmény a jellemző. A hatásfoka hétköznapi használat mellett is eléri a 18%-ot, ami igazán jónak mondható.
  • Polikristályos (Si) napelemek: ára és teljesítménye eltér a (monokristályos) egykristályos napelemétől. Hétköznapi használatban 15%-os hatásfokkal üzemel.
  • Gallium arzenid napelemek: műholdakon használják több rétegben. Ára nagyon magas, hatásfoka szintén! Koncentrált fényben 46%.
  • Amorf szilícium napelemek: A szilícium alapú napelemek közül ezek a legolcsóbbak, de a hatásfokuk is a leggyengébb. Mindösszesen 5-6%.
  • Szerves festék alapú napelemek: A nevéből adódóan az elnyelő felület festék alapú, így a jövőben nagyon olcsóvá teheti, igaz a hatásfoka, csak 2-4%, de nagy mennyiségben ez komoly potenciált rejt!
  • Szerves-szervetlen perovszkit-ek alapján készített napelemek: A fejlesztők szerint 2017-re a piacon lesz. Nagy előnye, hogy viszonylag olcsón előállítható, és hatásfoka 20% fölött várható. Ez a jövő ingyen napenergia termelő eszköze lesz, mely szinte mindenki számára olcsón hozzáférhetővé teszi.


Mitől függ a napelemek teljesítménye?


A napelemek teljesítménye attól függ, hogy milyen szögben és milyen mértékben éri a sugárzás (napfény). Továbbá befolyásoló tényező a napelemre csatolt terhelés. Tovább fokozható a teljesítmény, ha nem fixen beépítjük, hanem napkövető rendszerrel kombináljuk. Így mindig az ideális beesési szöget tudja tartani a rendszer.

Milyen napelemes rendszereket alkalmazhatunk otthon?


Két lehetőség áll a rendelkezésünkre:

  • Szigetszerű rendszer: A napelemek által megtermelt elektromos energiát szolár (solar) akkumulátorokban tároljuk, és így használjuk fel. Létezik hibrid rendszer is, mikor a hálózati árammal kombináljuk. Ez esetben, mikor az akkumulátorok feszültsége a normál feszültség alá süllyedne a rendszerünk, átkapcsol a hálózati áramra. Nagy hátránya, hogy drága szolár akkumulátorokat kell használni, melynek élettartama nem egyenlő a napelemek élettartamával.
  • Hálózatra visszatáplálós rendszer: Ez a rendszer kezd inkább elterjedni. Itt a napelemek által termelt energiát egy inverter és egy speciális villanyóra segítségével visszatápláljuk a hálózatba. Nagy előnye, hogy elektromos energiát értékesíthetünk (ha többlettermelésünk keletkezik), nincs szükség drága solar akkumulátorokra. Hátránya, hogy továbbra is függő helyzetben maradunk az energiaszolgáltatóktól.
Na és most már elérkeztünk ahhoz a témához, hogy

Hogyan készítsünk napelemet és napelemes rendszert házilag?

Bizonyos összetevők otthoni elkészítése (szinte) lehetetlen, ezért a legkisebb egységet, ami a napelem cella, azt meg kell vásárolnunk.

Így néz ki:

A napelemek házi gyártásához nélkülözhetetlen ezek a cellák. Legegyszerűbben az internetről tudjuk beszerezni, rengeteg féle, fajta, és márkájú áll a rendelkezésünkre. Olcsóbb, ha külföldről rendeljük, de hazánkban is számos darab található, viszonylag kedvező áron.

Ha napelemet szeretnénk házilag előállítani, akkor ezeket a cellákat kell sorba kapcsolni (forrasztani) így elérjük a megfelelő feszültséget. A megfelelő áramerősséget az elkészített cellasorok párhuzamba kötése révén érjük el.

Hogyan kell a napelem cellákat forrasztani?


Mi az a TAB és BUSZ szalagok?

A házi napelem elkészítés egyik nélkülözhetetlen eszköze a napelem cella mellett. Ez a szalag egy igen vékony réz szalag, mely be van vonva ón/ólom réteggel. A TAB szalagot a cellák egymáshoz kapcsolásánál használjuk, a BUSZ szalagot a cellasorok összekapcsolásánál használjuk.

Mi az a FLUX toll?

Az elnevezése abból adódik, hogy alakja egy tollra hasonlít. Mielőtt a cellához ragasztjuk a szalagot, előtte ezzel a tollal bekenjük a forrasztandó felületet, így jobb tapadást és jobb kontaktust hozunk létre.

Hogyan tovább?

Ha elkészültünk ezekkel a panelekkel, nem maradt más hátra, mint a kész produktumunkat keretbe helyezni, lelaminálni és solar üveggel, vagy plexivel borítani.  Így tud Ön is napelemet készíteni otthon, házi körülmények között egyszerűen. Már csak azt kell eldönteni, hogy szigetszerűen, vagy hálózatba visszatáplálós rendszert szeretnénk. Az így elkészített rendszerünk még nem áll készen a villamos energia termelésére, mivel inverter és egyéb elektronikai eszközök szükségesek ahhoz, hogy megfelelő minőségű elektromos energiát nyerjünk. De ezeket az eszközöket szintén egyszerűbb beszerezni (szintén internetről) az összekötése már nem ördöngös feladat. Ha hálózatra visszatáplálós rendszert szeretnénk létrehozni, oda speciális villanyóra és engedélyeztetés szükséges!


Hogyan lehet olcsón napelemem, napelemes rendszerem?


Ha a csináld magad, azaz a házi napelem készítés nem menne, akkor lehetőségünk van pályázatok segítségével napelemes rendszereket vásárolni. Természetesen ez az egyszerűbb megoldás, de a lakossági pályázatok ebben a szegmensben ritkák, mint a fehér holló. Az elemzők szerint a jövőben egyre több pályázat várható, mely a kispénztárcájú és a legjobban rászoruló rétegeknek nyújt lehetőséget arra, hogy napelemes rendszer díszítse házának tetejét és termelje az ingyen áramot, energiát. De addig is marad a házi készítésű napelemek gyártása, készítése.

Ha Önnek (Neked) is van hasonló berendezésed, amivel spórolni lehet, szívesen várom a leírását, képekkel és én azt közzéteszem az oldalon. E-mail címem: papirbrikettblogspot@gmail.com Dugjuk össze a fejünket, tegyünk fel kérdéseket, hozzunk létre, egy olyan szerkezetet, ami mindenkinek a hasznára válik. Teremtsünk egy tisztább és egészségesebb jövőt gyermekeinknek. „A Nap süssön Mindenkire!”

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése